Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vím co chci !

             Nevím proč ? Ale přistihla jsem se, že se mě osobně dotýká, ba přímo uráží!  Když někdo přemýšlí, dokonce si dovolí rozhodovat o někom druhém, o tom, jestli má dotyčný o sobě, o své diagnóze, nemoci vědět. Pravda, zažila jsem jednoho stařičkého pána, který řekl, že nic vědět nechce! Že jeho manželka je zdravotní sestra, jen ona ví nejlépe, co on unese, a umí mu věci říkat hezky, tak aby to pochopil a postupně. Když jsem s jeho ženou o tom mluvila, říkala, že je to pravda. Kdysi mu odhalili rakovinu prostaty, řekli mu to hned a on se tak moc vyděsil, že z toho málem umřel. Proto se teď takto rozhodl, ona s tím souhlasí a ráda to pro něho udělá.

           Nicméně, já jsem typ člověka, který potřebuje vědět vše. Mít možnost rozhodování, při plně zdělených informacích. Prostor a čas si mnohé srovnat v hlavě, rozmyslet, naplánovat co potřebuji zařídit, podniknout. S kým mluvit, co zanechat a jak se osobně rozloučit. Vnímám, že je to moje základní, člověčí právo.

           Ale určitě respekt k tomu, že jsme každý jiný. V tom je vlastně pravá krása života. A až budeme jednou umírat, bude to opravdové, pro každého poprvé a naposled. Jedinečné, prostě jenom naše. 

           Každopádně na jednom z posledních školení o paliaci, jsem učinila svůj další životní objev ! Ukončila jsem svoje pátrání a vnímala, konečně věděla, že takhle to je správně.  Úžasní, chytří lidé to vymysleli a já se s tím mohla seznámit. 

Návod tedy zde : ,, A ještě bych se vás rád zeptal/a na 3 důležité věci, mohu? "

1. Jak byste chtěl/a dostávat informace? ( Kdy?  Kde? S kým? Kolik? Jak často? Můžeme telefonovat? Chcete informace opakovat? )  Co všechno chcete slyšet ? ( Někdo potřebuje znát všechny detajly, někdo jen hlavní body a někdo je rád, když důležité informace slyší spolu s někým blízkým.......)

2. Na koho bychom se mohli obrátit, kdyby vám nebylo dobře? ( Nějaká vaše nejbližší osoba, která by za vás mohla rozhodovat, přemýšlet?  Která ví, co byste si přál. Komu důvěřujete a je vám tak blízký, že chcete abych s ním o vás a vaší nemoci mluvil.

3. Co je pro vás teď důležité, kromě probíhající léčby? Co bychom o vás měli vědět, abychom se o vás mohli dobře starat?      ( Na co myslíte? Co je pro vás ve vašem životě důležité? Co vás těší? Co vám chybí, když jste teď v nemocnici? )  A co ještě? A co ještě? ..................heart   

Když jste si po rozhovoru nejistí, nevíte jak to na dotyčného člověka zapůsobilo? Je dobré říct si o zpěrnou vazbu:

,, Jaké to pro vás bylo, když jsem se teď takhle ptal? Mohu za vámi přijít znovu? "

Kdo to vnímá stejně jako já, přeji odvahu k otevřené a pravdivé komunikaci. A také prozkoumání, jaký člověk vlastně jsemwink

ruka-na-proutku.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář